website over gifts

Een eigen bakkerij beginnen

Zat je vroeger al met je handen tussen de bloem en kon je niet wachten om weer allerlei lekkernijen te gaan bakken? Dan is het misschien wel een idee om te beginnen als bakker! Bakker zijn is een heel erg veelzijdig beroep waarbij je lekker met je handen bezig bent. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een bakker en een banketbakker. Een banketbakker houdt zich vooral bezig met het bakken en maken van zoete lekkernijen waarbij een bakker zich juist meer bezig houdt met broden en hartige lekkernijen. Tegenwoordig kom je ook veel combinaties tegen. Een bakker waarbij je eigenlijk van alles kan halen en dat ook nog heel lekker is.

Aan de slag

Daarnaast bestaat er ook nog een belangrijk verschil tussen een ambachtelijke bakker en een koude bakker. Het alleen kunnen afbakken van broodjes maakt iemand nog geen bakker. Een allround bakker is een vakman of vakvrouw, die zelfstandig verschillende brood- en banketproducten kan maken van verschillende grondstoffen. De meeste bakkers kunnen zowel broodproducten als banketproducten maken. Als een bakker zich gespecialiseerd heeft in het maken van banketproducten kan ook de benaming patissier of banketbakker van toepassing zijn. Daarnaast kan een bakker zich gespecialiseerd hebben in het verwerken van chocolade. In dat geval kan de benaming chocolatier van toepassing zijn. Als je wilt werken als bakker moet je geen moeite hebben met het vroege opstaan. Want als bakker zal je vaak midden in de nacht je bed uit moeten want je verse broden moeten natuurlijk wel al gebakken zijn voordat de klanten binnen stromen. Het beroep bakker wordt gezien als een redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken.

Benodigdheden

Om zomaar aan de slag te gaan als bakker heb je natuurlijk wel een hoop benodigdheden nodig. Als je voor jezelf wilt beginnen moet je natuurlijk beginnen met een pand voor je bakkerij. Denk ook aan al de apparatuur om je broden of banket te bakken en om het beslag klaar te maken. Als je klein begint is het nog wel te overzien om dit allemaal met de hand te doen. Maar zodra je bakkerij groter wordt zal je toch echt moeten overgaan op apparatuur. Denk ook aan leuk verpakkingsmateriaal. Je kan je mooie taarten of cup cakes natuurlijk niet zomaar in een plastic zak weg geven. Cupcake doosjes of mooie taartdozen zijn hier erg handig voor. Wat draagtasjes kunnen ook niet ontbreken om je product makkelijk mee te geven aan de klant.

Reacties zijn gesloten.